arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Milliseid dokumente on vaja sauna lisamiseks registrisse?

Ametlikult sellele küsimusele kahjuks ühest vastust ei olegi. Vaadata tuleb kõiki projekte eraldi. Etteruttavalt võin ikkagi öelda, et praktikas piisab enamikel juhtudel mõõdistusprojektist (korteri plaan) ja andmete esitamise teatisest, sest üldjuhul sauna lisamiseks “ehitustöid” ei teostata. Tavaliselt lisatakse kergsein, mis seadustiku järgi ei ole ehitustöö. Ventilatsioon lahendatakse olemasoleva ventlõõri kaudu ning keris ühendatakse olemasolevasse vooluvõrku.

Kuna harilikult kasutatakse elektrikeriseid võimsusega 4-6kw, siis selleks ei ole vaja eraldi elektripaigaldise ehitust (küllaga võiks elektrisüsteemi korrasolekut eelnevalt kontrollida). Seega sellise sauna lisamine on piltlikult öeldes uue kodumasina paigaldamine omaette ruumi.

Nüüd juhul kui sauna ventileerimiseks on vaja ava puurida elamu välisseina (välisilme muutmine) või on vaja suurendada elektrivõimsust ja vedada uus kaabeldus võimsma kerise jaoks (tehnosüsteemi muutmine) või tuleb selleks muuta hoone kandvaid või jäigastavaid konstuktsioone või tuleb teha muid ehitusteatist nõudvaid tegevusi, siis tuleb selleks ikkagi ehitusteatis koos ehitusprojektiga ka esitada.

Lisan siia juurde, et ehitustööd tuleb alati dokumenteerida (ehitustööde päevik, kaetud tööde aktid, seadmete ja materjalide vastavustunnistused ja sertifikaadid jne.) lisaks sellele tuleb ehitades järgida  asjatundlikuse printsiipi!

Igal juhul tuleks enne sauna lisamist korterisse nõu pidada spetsialistiga.