arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kuidas grillihooaeg ohutult üle elada?

Suvi on meid tabanud taaskord ootamatult. Ilus ja soe ilm toob endaga kaasa mõnusad grilliõhtud heade sõprade seltsis, parima liha- ja köögiviljavalikuga. Sõltumata sääskede, kihulaste, parmude jms vereimejate tihedusest õhus, oskame põhjamaalastena sellest lühikesest kaunist ajast viimast võtta.

Oleks äärmiselt kohatu ilus algus moraalilugemisega ära rikkuda, aga selleks, et ilusat idülli mitte rikkuda mõne mõtlematu teoga, pööran siinkohal tähelepanu tuleohutusele ja uuele tuleohutusseadusele, mis käsitleb eraldi grillimise ja lõkke tegemisega seonduvat.

 Küttekoldevälise tule tegemise ja grillimise tuleohutusnõuded

(1) Küttekoldevälise tule tegemise ja grillimise koha ümbrus peab olema puhastatud selliselt, et oleks takistatud tule levik. Kindlasti tuleb jälgida lisaks ka ohutut kaugust elumajast. Lahtine lõke peab olema vähemalt 25m kaugusel elamust, grillsöega grill vähemalt 2m ning puudega grill vähemalt 5m.

(2) Küttekoldevälise tule tegemisel ja grillimisel tuleb arvestada ümbruse ja ilmastikutingimuste mõju tuletegemise ohutusele. Suure tuulega võivad sädemed lõkkest või grillilt lennata päris kaugele ja süttida võivad eemal asuvad tuleohtlikud materalid. Lisaks on tuleohtlikul ajal metsas/maastikul lõkke tegemine sootuks keelatud.

(3) Küttekoldevälise tule tegemise juures peab olema piisaval hulgal esmaseid tulekustutusvahendeid või muid tule kustutamiseks kasutatavaid vahendeid, arvestades ohustatud ehitisi või looduskeskkonda. Alati on mõistlik grilli ja/või lõkke tegemisel hoida tulekustuti läheduses, samuti võib tule kustutamiseks kasutada liiva või tulekustutustekki (tulekustutusteki olemasolul tuleb kindlasti  tutvuda kustutusteki kasutusjuhendiga).

(4) Lõkke tegemisel ja grillseadme kasutamisel tuleb tagada pidev järelevalve. Pärast lõkke tegemist või grillseadme kasutamist tuleb põlemisjäägid lasta täielikult ära põleda, summutada või kustutada need veega.

Tuleohutuse põhitõed leiad illustreeritud kujul Päästeameti kodulehelt:

https://www.rescue.ee/dotAsset/1ddcc56c-7680-48c3-ae33-e51b1df96963.pdf

https://www.rescue.ee/dotAsset/71c6a055-bace-4486-bb41-c8cce48efeca.pdf

Kallid lapsevanemad palun jälgige, et teie järglased ei läheks lõkkele või grillile liiga lähedale. Samuti ärge jätke pisikesi järalvalveta lahtise veekogu, basseini või kraavi läheduses.

 

Ilusat suve soovides,