arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Muutusteta korteriturg juunis

Juunikuu korteriturg erilisi üllatusi ning ootamatusi ei pakkunud. Maa-ameti esialgse tehingustatistika põhjal tehingute maht küll vähenes, kuid hinnatasemed suuremates linnades jäid üldjoontes muutumatuks.

Tallinnas tehti juunikuus 568 korteriomandi ostu-müügi tehingut, mis jääb aktiivsele maikuule 71 tehingu võrra alla. Kui mai oligi pigem erandlik, siis juunis tehtud tehingute maht, olles veidi kõrgem esimese kvartali kuudest, viitab stabiilsele korteriturule koos mõningase kasvuga. See, et elamispindasid soetatakse järjest enam, viitab elanike kindlustundele ning pankade valmisolekule laenu anda. Siiski ei ole aktiivsemaks muutunud sektoris keskmine hind märkimisväärselt muutunud – väike kõikumine vahemikus 1000- 1100 €/m² on olnud juba 2011. aasta aprillist, kuid suuri hüppeid pole toimunud. Aastases võrdluses oli tänavu juunikuu keskmine hind 8% kõrgem kui 2011. aastal.

Uusi kortereid müüdi esialgsetel andmetel umbes 63. Kõige rohkem vormistati tehinguid Merko Ehituse Hane tänava arendusprojekti korteritega (21 tk). Siinjuures on rõhk sõnal vormistati, sest tegemist oli varasemate müügikokkulepete (osaliselt juba eelmisel aastal) asjaõiguslike lepingute sõlmimisega. Veel võib välja tuua Meeliku tn 23 projekti, kus tehinguid tehti 10 korteriga.

Tartu korteriturg oli eelmisel kuul sarnane Tallinnale, sest ka ülikoolilinna korteritehingute arv maikuuga võrreldes langes, samas kui keskmine hind jäi enam-vähem muutumatuks. Tartus tehti juunis 119 korteriomandi tehingut, millest ainult 6 olid arendusprojekti korterid. Tehingute keskmine hind oli 893 €/m², mis on samaväärne 2011. aasta juunikuule. Seega aastases võrdluses ei ole keskmine hind Tartus muutunud.

Pärnus tehti juunikuus 46 korteriomandi tehingut, mis on 12 võrra väiksem kui maikuus. Kuna linnas on tehinguid üsna vähe, siis on keskmine hind hüplik. Aktiivsema maikuu keskmine hind oli 773 €/m², mis langes juunikuus tasemele 712 €/m².

Narva linna korteriturg keeb see-eest korralikult. Kuigi korteriomandi tehinguid oli juunis 52, mis on üsna tavapärane tase, siis keskmine hind tõusis taas, jäädes napilt alla 400 €/m². Sellega on Ida-Viru pealinnas aastases võrdluses hinnakasv olnud lausa 36% ning aasta algusest alates on keskmine hind 32% kõrgem. Peamine põhjus on tehingute struktuuris, sest varasemaga võrreldes on rohkem tehinguid tehtud kallimate objektidega. Piirkonna elaniku ostuvõime suurenemisele aitavad kaasa mitmed suured ehitusprojektid ning Soomes teenitav kõrgem palk.

Eelnevast ei saa otseselt järeldada, et Narva korterite hinnad ongi kasvanud. Keskmises seisukorras 2-toaline korter maksab ikka 10 000 – 15 000 €, see on enam-vähem sama, mis eelmisel aastal.