arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kaasaegne Tartu Kvissentali elamurajoon vs Kvissentali, millest teavad vähesed

Mõelda vaid! Seal, kus nüüd kerkivad luksuslikud elumajad, tänavad on varustatud modernsete led-valgustitega ning piirkonda on paigaldatud videosüsteem, oli sajand tagasi vaeste tudengite elamise ja vaba aja veetmise paik. Tartu Kvissentali oli algselt tuntud oma kõrtsi ja ühiselamu poolest. Samuti oli see üliõpilaste väljasõitude alguskoht.

Allikas: Quistenthal (Kvissental) 1821. a, Aquatinta. Originaal asub TÜ Raamatukogus

Ajaloolane Hillar Palamets kirjutab oma raamatus „Lugusid Vanast Tiigist“, et tudengid, keda Kvissentali saadeti elama olid esialgu selle üle väga õnnetud, kuna Kvissentali paik tundus neile maailma äärena. Teaduskonnast ühiselamusse maaliliselt kaunilt looklev jalgrada oli turbaaukudega kaetud ning juhtus sedagi, et tudengid kukkusid sinna sisse. Mida kauem üliõpilased Kvissentalis elasid, seda rohkem hakkas see neile meeldima.

Jõe peal sai jäätükkidega sõitmas käidud. Meenutan, et paar poissi sõitsid suuremal jäätükil koguni Kvissentalist kesklinna loengutele (H. Palamets, 2004. a).

Allikas: Tartu, Kvissental. Ajapaik. Originaal asub Eesti Rahva Muuseumis

Millegi nii ekstreemse järele pole õnneks enam vajadust.

Uue Kvissentali elamurajooni sünd sai alguse 22. septembril 1999. aastal, mil piironnale kehtestati esimene detailplaneering. Sellele järgnes põhjalik Emajõe ääre korrastamine ja võsade eemaldamine. 2002. aasta lõpuks said valmis esimesed tänavad, millest esmalt valmis Kapteni tänav.

Allikas: Heiki Pendarov, Kvissentali OÜ juhatuse liige, isiklik fotokogu.

Kvissentali elamurajoonis on valgustatud ning hooldatud jalutus- ja asfaltteed, samuti toimib ka Tartu linna bussiliinide liiklus.

Tartu vanalinnast jõuab Kvissentali kõigest 6-minutilise autosõiduga ning jala kõndides 20 minutiga. Spordipisikuga nakatunud saavad kasutada täispikkuses looduskaunist ja hooldatud 17 km kergliiklusteed, mis kulgeb Tartu südalinnast läbi Kvissentali elupiirkonna ning jõuab välja Lähte terviseradadele.

Emajõe kaldal müügis Kapteni 5 elamu

Emajõe kaldal jalutades on jätkuvalt tunda linnaäärset romantikat, võimalus nautida sumedaid suveõhtuid nind hingata sisse karget hommikuvärskust.

Kui maalähedus ja lihtsus põimub modernsusega, siis saame unikaalse paiga, milleks on tänapäeva Tartu Kvissentali elamurajoon.

Tartu Kvissentalis on müügis veel viimased hoonestamata elamukrundid, kuhu on võimalik rajada oma kodu. Kõikide kruntide tehnovõrkude liitumised on juba tehtud, milleks on elekter, gaas, side, vesi, kanalisatsioon ja sadeveekanalisatsioon.

Elamukrundid varustatakse sobiva täitepinnasega. Selles osas lisainvesteeringuid tegema ei pea. Detailplaneeringu kohaselt on piirkonna keskmesse planeeritud polikliinik, lasteaed-algkool ja toidupood.

Detailplaneering näeb ette ka parki koos võrk- ja korvpalliplatsiga ning hoolitseb selle eest, et Kvissental oleks jätkuvalt looduskaunis ja pakuks silmailu oma madal- ja kõrghaljastusega.

Lisaks, 2009. aastal loodi MTÜ Kvissentali Selts, mis seisab kogukonna huvide eest.

Rohkem infot Tartu Kvissentali elamurajooni vabade kruntide kohta leiab siit: www.kvissentali.ee