arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Hansalinna oma Hansakeskus

1995.aastast alates on peetud Tartus Hansapäevasid, mis on pühendatud Hansa Liidu aegsele olustikule. Need ajaloolised pidustused andsid inspiratsiooni Tartu Teenindusmaja omanikele, kes otsustasid anda hoonele uue nime – Hansakeskus. Paljud teavad seda hoonet kui Tartu Teenindusmaja, kus tegutsesid aastaid õmblustsehhid, kingsepad, kodumasinate remonditehas, kudumistsehhid, kullassepad, moeateljeed ja iluteenindussalong. Täna tegutsevad ärihoones mitmed teenindavad ettevõtted, hotell ning toitlustusasutused. 

Tartu Kesklinn 50ndatel. Allikas: https://ajapaik.ee/foto/103114/

Pärast II maailmasõda, laius Tartu kesklinnas suhteliselt suur tühjus. 60ndate keskpaigas algas ehitusbuum Nõukogude Eestis. Tartu kesklinna kerkis massiliselt korterelamuid ning Kaubamaja, restoran Tarvas ja Tartu Teenindusmaja. Tänaseks on Riia ja Turu tn ristmik muutunud märkimisväärselt ning väärikas Hansakeskus on saanud uued naabrid. Kerkinud on suured ärihooned nagu Pläsku, uus Kaubamaja, Tasku ning multifunktisoonaalne ärihoone Kvartal.

 

Hoonet haldas enne Eesti taasiseseisvumist riiklik ettevõte Teeninduskombinaat „Edu“. Kalevi tänava poolses tiivas (C-korpus) tegutses iluteenindusasutus „Salong“, mida juhtis Teeninduskombinaat „Täht“. „Salong“ oli üks kahest Eesti riiklikuks juuksurisalongist ning seal said töötada ainult 1.järgu eksami läbinud juuksurid.

Täna, töötavad need samad juuksurid salongis Ilutare, mis asub Hansakeskuse I korrusel. „Ńõukogudeaegses Salongis oli kehtestatud riikilikul tasandil hinnakiri, kõrgem kui teistest juuksurisalongides“ rääkis juuksur Tiiu Lillestik. „Meile toodi ainult parimat kaupa, nagu näiteks juuksevärvid Jugoslaaviast“ mainis Ilutare omanik Karin Kört. Salongis töötasid Tartu linna ainukesed kaks pediküüri, kel oli väga kindel klientuur. Tolle aja defitsiiti teeninduses kirjeldab olukord, kus inimesed püüdsid teada saada klientide nimekirja ning surmakuulutusi jälgides ennast õigel ajal järjekorda saada.

Teeninduskombinaat „Täht“ ettevõtte juuksurite võistlus 1978/79 aastal Allikas: Hille Jalakas erakogu

Pärast ENSV Liidu lagunemist toimus kooperatiivide erastamine ning kuni 1997.aastani, mil hoone sai uued omanikud, tegutsesid ettevõtted suhteliselt kehvas töökeskkonnas. Hoone oli amortiseerunud ja vajas hädasti rekonstrueerimist. Hansakeskuse tegevjuht Heiki Pendarov meenutab aegu enne hoone renoveerimist „Hoone küttesüsteem oli täielikult amortiseerunud, viimane talv enne ehituse alustamist külmusid soojasõlmes ära veetorud. Inimlikust töökeskkonnast polnud enam midagi järgi“.

Endine Teenindusmaja 1998.a Allikas: https://ajapaik.ee/foto/59177/

Juba 20 aastat on olnud omanike ring hoonel sama. Eelmisel omanikul, Finest Tartu Hotelsil, oli plaanis ümberehitada hoone terves ulatuses hotelliks, kuid pärast hoone tehnilise seisukorra ekspertiisi plaanist loobuti ning 1997.aastal vahetas Teenindusmaja taas omanikku. 1998.a aastal alustas hoone ehitust AS Linnaehitus koostöös arhitektibürooga Künnapu ja Padrik. Hoone kandvad konstruktsioonid säilitati, muus osas ehitati kõik uus. Endise söökla ja raamatupoe tiib (Aleksandri ja Riia tn nurk) lammutati, säilitati ainult vundamendi osa. Hoone keskne osa, lifti saht, on ehitatud tolle aja kohta vähe kasutatud profiilsetest betoonist paneelidest.

C-korpuse 3 korrust olid hõivatud ligi 20 aastat kindlustusfirma Seesami poolt. Tänaseks on ettevõte välja kolinud ning Kalevi tn poolesest tiivas on vaba ligi 320 m2 äripinda. Juhatuse liige Martin Sööt näeb uute üürnike näol ettevõtteid, kellele on oluline asukoht ning tegevusvaldkond eeldab vajadust olla linna keskuses. „ Meie hoone pakub üürnikele nähtavust, mugavust ning paindlikkust“ lisab Martin Sööt.

Hansakeskuse asukoht on mugav igale jalakäijale ning juurdepääsud on nii Riia kui ka Kalevi tänavalt. Domus Kinnisvara kutseline maakler Sandra Metsa toob välja: „Parkimine on eriti mugav – kaubanduskeskusete maa-alused parklad hoiavad auto suvel jahedana ja talvel soojana. Jäätunud aknaklaasi ei pea kraapima!“ Täna, tulles Hansakeskusse, on üürnikul võimalik lahendada ruumiplaneering I ja II korrusel oma vajaduse järgi. 0 ja III korrusel on siseseinad paigas, kuid ka neid on vajadusel võimalik ümberehitada. Kõigilt kolmelt korruselt avaneb suurepärane vaade Kalevi-Riia tänava ristmikule. Ettevõtte reklaamimiseks on võimalik paigaldada hoone fassaadile reklaam. Lisaks pakub LSreklaam LED ekraanil soodsama hinnaga eetriaega Hansakeskuse üürnikele. „Sõbralikud ning soliidsed naabrid loovad koduse tunde ka tööl olles“ lisab Sandra Metsa.

Vabade äripindade info:

0.korrus: https://domuskinnisvara.ee/21588

1.korrus: https://domuskinnisvara.ee/21493

2.korrus: https://domuskinnisvara.ee/1680

3.korrus: https://domuskinnisvara.ee/16072