arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Tartu esimene A energiaklassi korterelamu Põllu 10 sai nurgakivi

Novembrikuu alguses sai nurgakivi Põllu 10 korterelamu. Domus Kinnisvara sooviks on arendajana luua keskkonnasõbralik ja energiasäästlik hoone, tegemist  on esimese A energiaklassi korterelamuga Tartu linnas. Käesolevaks hetkeks on ehitus kenasti graafikus ja järgmise aasta suve lõpuks on korterid valmis. Lisainfot on võimalik saada arenduse kodulehelt www.pollu10.domuskinnisvara.ee

Miks tasub osta korter energiatõhusasse elamusse?

A energiaklass tähendab kokkuvõtlikult madalamaid energiakulusid ehk igakuist säästmist kinnisvara kõrvalkuludelt. Võrreldes B energiaklassi kortermajadega on A-klassi elamutes energiakulu ca 20% väiksem, C energiaklassi elamutes on vahe veelgi suurem, ulatudes 50 % väiksema energiakuluni. Kui võrdlusesse lisada laialt kasutuses olevad paneelelamud, mis on valdavalt D- ja E-klassi energiatõhususega, siis on energiakulu seal 1,5-2,5 korda suurem kui A-klassi elamutes. A-klassi korterelamus elamise võitu tunneb igaüks enda rahakoti peal!

A energiaklassi saavutamiseks kasutatakse lahendusi, mis on kaasaegsed, ent samas töökindlad vältimaks tulevikus liigseid kulusid remondile ja hooldusele. Maja energiatõhususe tagavad erinevad lahendused alates soojuspidavatest akendest ja paksemast soojustuskihist välispiiretel lõpetades soojustagastusega sundventilatsiooniga ning LED-valgustusega.

Nurgakivi üritusel oli kohal ka Tartu Postimehe reporter ning 06.novembril ilmus artikkel “Ettevõtjad ei tõtta Tartusse energiasäästlikke maju ehitama”, kus selgitavad erinevad arendajad liginullenergia korterelamute vähese ehitamise põhjuseid Tartus.

Järgmisel aastal ehitusloa saavad majad tuleb Euroopa Komisjoni direktiivi kohaselt ehitada energiasäästlikeks liginullenergiahooneteks. Kuigi see nõue veel ei kehti, on Tallinnas paaril viimasel aastal valminud hulk liginullenergia- ehk A-energiaklassi märgisega ärihooneid ja kortermaju nii kesklinnas, Kalamajas, Kitsekülas kui teisteski linnajagudes.

Tartus on valminud üks liginullenergia-ärihoone Sepa tänaval maanteeameti büroo taga. Lisaks on ehitusjärgus Paju tänava 16-korruseline bürootorn ja eile sai nurgakivi ülikoolilinna esimene liginullenergia-kortermaja.

Põllu tänavale kerkiva viiekorruselise liginullenergia-kortermaja arendaja Domus Kinnisvara juhatuse liige Ingvar Allekand selgitas, et peaasjalikult on A-energiaklassi kortermajade Tartus puudumise põhjus siinse kinnisvaraturu erinevus Tallinna omast. Asi pole linnade suuruses, vaid selles, et pealinnas on uusarenduste osakaal kogu turust proportsionaalselt suurem kui Tartus.

Artikkel ilmus 06.11.2019, loe artiklit edasi Tartu Postimehest.