arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Jutuajamine kliendiga – Pipedrive / Age Alliksaar

Pipedrive on 2010. aastal Eestis asutatud müügijuhtimise tarkvara ettevõte. Täna kasutab Pipedrive’i müügitööriistu ligikaudu 90 000 ettevõtet rohkem kui 150 riigis ning firma on kaasanud 90 miljoni USA dollari väärtuses investeeringuid. Pipedrive’i kontorid asuvad Tallinnas, Tartus, Londonis, Lissabonis, Prahas, Dublinis ning USAs New Yorgis ja Floridas. Pipedrive’s töötab täna ligi 600 inimest 48 erinevast riigist. Ettevõte on mitu aastat järjest pälvinud Unistuste Tööandja tiitli ning valiti tänavu ihaldusväärseimaks tööandjaks IT-tudengite seas.

Mis olid need indikaatorid, mis panid teid uut äripinda otsima?

Pipedrive kolis oma peahoonesse Tallinnas Mustamäe teel veidi vähem kui aasta tagasi. Tartus sõlmisime äsja rendilepingu, et kolida järgmisel suvel kesklinna aadressile Paju 2 rajatavasse 16-korruselisse büroohoonesse. Ka Prahas oleme mõne kuu pärast kolimas uuele pinnale. Kõikidel juhtudel on uue pinna otsimise peamiseks ajendiks töötajate arvu kiire kasv ning avatud kontori sobimatus töötajate vajadustega.

Millised olid teie ettevõtte jaoks kõige olulisemad kriteeriumid?

Pipedrive püüab kõigis oma tegemistes arvestada keskkonnasäästlikkuse aspektiga. Liitusime hiljuti Eesti digiettevõtete initsiatiiviga The Green Pledge, andes lubaduse oma tegevuse keskkonnajalajälge märkimisväärselt vähendada. Tartu uue kontori otsingutel oligi hea ligipääsetavuse ja asukoha kõrval meie üheks olulisemaks valikukriteeriumiks keskkonnasõbralikkus. Järgmisel suvel saab meie uueks koduks Tartu esimese LEED Gold standardiga büroohoone kolm ülemist korrust.

Pipedrive’i töökeskkonda iseloomustavad kolm peamist aspekti: toimiv ruumiplaan, mis arvestab töötajate liikumistrajektooridega, piisavad õhuhulgad tööruumides ning läbimõeldus ruumide akustikas. Väga oluline on helipidavus, et töötajatel oleks kontoris kohti, kus aru pidada ning rahus ja vaikuses tööd teha.

Millistele detailidele te otsustusprotsessi käigus ei osanud tähelepanu pöörata?

Tallinna kontori rajamisel püüdsime tõesti kõiki aspekte arvesse võtta, et saaksime meie ettevõtte töökultuuri ja sisemist struktuurset jaotust silmas pidades pakkuda oma töötajaile parima lahendusega töökeskkonda.

Suurim väljakutse tööruumidega seoses tekkis meil siis, kui tavapäraste meeskondade asemel hakkasid arendajad töötama missioonipõhiselt. See tähendab, et igal arendajal on vabadus valida ise projektid, milles kaasa lüüa, et lahendada talle huvipakkuv probleem. Sellega seoses on töötajate kontorisisene ja -vaheline liikumine tunduvalt kasvanud ning olemasolevad ruumiplaanid ei olnud sellises mahus rändega arvestanud. Hetkel saame veel hakkama, kuid ettevõtte kasvades peame tõenäoliselt ruumide ülesehituses korrektuure tegema. 

Mida teeksite täna teisiti, kui saaksite protsessi uuesti alustada?

Nii Tallinna, Tartu kui Praha kontori puhul oleme kontori ehitusse olnud kaasatud väga varajases staadiumis, mis annab meile võimaluse rääkida kaasa kõiges, mis meile oluline on. Tallinna kontori rajamist tagantjärele analüüsides lisaksin järgmisel korral Pipedrive’i projektimeeskonda täiendavalt paar inimest, et ehitus, järelevalve, siselahenduste väljatöötamine ja kolimine veelgi sujuvamavalt läheks.

Kui palju mõjutab teie arvates hea töökeskkond teie ettevõtte efektiivsust?

Pea kümme kuud uues kontoris on näidanud, et inimesed naudivad kontoris töötamist ja kodus töötamine pole enam esimene eelistus keskendumist vajavate ülesannete tegemiseks. 

Pipedrive’i näitel on väga hästi toiminud mürarikaste tegevuste koondamine ühele korrusele. Kogu meie teine korrus on mõeldud meelelahutuseks ja lõõgastumiseks. Seal asub jõusaal, saun, massaažitool, lauatennise laud, videomängude ala ning multifunktsionaalne aatrium. Suur ühisköök võimaldab erinevate osakondade inimestel omavahel suhelda, ideid vahetada ning ühist kultuuri tugevdada. Sageli saavad just sealt alguse uued projektid.

Kui oluline osa on bürool töötajate värbamisel ja hoidmisel?

Loomulikult oleme oma soovidele ja eripäradele vastava kontori üle väga õnnelikud ja naudime seda täiel rinnal. Uue kontori loomisel olid Pipedrive’i asutajad ise hingega asja juures ning kõik töötajad said oma sõna sekka öelda. Läbimõeldud ja töötajate vajadustest lähtuv kontor on üks paljudest viisidest, millega ettevõte saab näidata oma hoolivust töötajate suhtes. 

Veedame ju tööl väga suure osa oma elust ning tahame, et töötajad tunneksid end kontoris koduselt ja hästi. Seda püüame rõhutada väikeste asjadega. Näiteks kannavad kõik töötajad siseruumides susse, igal korrusel on õdusad köögid ning külmkappides ja laudadel ootavad töötajaid puuviljad ja erinevad joogid. Loomulikult ei ole see peamine, mille tõttu keegi meile tööle tuleb, samas aga võivad ebamugavad töötingimused olla põhjuseks, miks inimesed töölt lahkuvad. Pipedrive on loonud oma töötajatele tingimused selleks, et neil oleks kodune ja motiveeriv töökeskkond, ergonoomilised töövahendid ning et meie tööruumid toetaksid meie inimesi töö tegemisel.

Age Alliksaar, Pipedrive’i haldusjuht