arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Mai 2019 ülevaade: Pärnu korteriturul jahitakse uusi rekordeid

Tundub, et suvepealinn Pärnu on võtnud käesoleval aastal eesmärgiks majanduslanguse eelsete rekordite purustamise. Algust on tehtud 2007. aasta tehingute rekordi ületamisega – käesoleva aasta mais müüdi 114 korterit, mis ületab varasemat rekordit 5 müügitehinguga. Keskmine hind jäi seekord 2007. aasta tipptulemusest 84 €/m² madalamaks. Viimastel kuudel on tehingute arvu ja keskmise hinna tõusule andud hoogu juurde nii uute kui ka järelturu korterite müügitehingute arvu tõus. Valminud on kaks uusarendust Oja 118 ja Ringi 60, kus nüüd on alustatud varasemalt broneeritud korterite asjaõiguslepingute vormistamist.

Maa-ameti tehingustatistika andmetel sooritati tänavu mais Eestis kokku 4687 ostu-müügitehingut koguväärtusega ligi 308 miljonit eurot. Tehingute arv tõusis aprilliga võrreldes 10% ning eelmise aasta maiga võrreldes langes 1%. Käesoleva aasta maikuu tehingute maht oli viimase 12 kuu keskmisest 15% kõrgem. Aastatagusega võrreldes on ülevaates toodud linnadest Pärnus, Viljandis ja Narvas korterite müügitehingute arv tõusnud, mujal on tehingute arv aga langenud. Korterite keskmine hind on aprilliga võrreldes langenud Tartus, Viljandis ja Kuressaares. Aastatagusega võrreldes on keskmine hind langenud ainult Narvas.

Maa-ameti andmetel teostati Harju maakonnas käesoleva aasta mais 2082 kinnisvara ostu-müügitehingut, mille rahaline koguväärtus oli ligi 209 miljonit eurot. Aprilliga võrreldes tõusis tehingute arv 14% ja tehingute koguväärtus 17%. Aastataguse ajaga võrreldes langes tehingute arv 3%, tehingute koguväärtus püsis samal tasemel.

Allikas: Maa-ameti tehingute andmebaas

Tallinna linnas teostati mais ca 18% tehingutest uute korteritega keskmise hinnaga 2525 €/m², kuu varem oli sama näitaja 23% keskmise hinnaga 2373 €/m².

Tartu maakonnas teostati mais 483 kinnisvara ostu-müügitehingut koguväärtusega ligi 31 miljonit eurot. Aprilliga võrreldes langes tehingute arv 8% ja koguväärtus 4%. Aastataguse ajaga võrreldes langes tehingute aktiivsus  4% ja tehingute koguväärtus 31%.

Allikas: Maa-ameti tehingute andmebaas

Tartu linnas teostati mais ca 14% tehingutest uute korteritega keskmise hinnaga 1771 €/m², kuu varem oli sama näitaja 26%.

Pärnu maakonnas teostati mais 379 kinnisvara ostu-müügitehingut koguväärtusega ligi 21 miljonit eurot. Võrreldes aprilliga tõusis tehinguaktiivsus 18% ja tehingute koguväärtus 29%. Aastataguse ajaga võrreldes tõusis tehingute arv 11% ja koguväärtus 44%.

Allikas: Maa-ameti tehingute andmebaas

Pärnu linnas teostati mais ca 15% tehingutest uute korteritega, kuu varem oli sama näitaja 32%. Uute korterite müügitehingute keskmine hind oli see kuu 1966 €/m2.

Viljandi maakonnas teostati käesoleva aasta mais 139 kinnisvara ostu-müügitehingut koguväärtusega ligi 5 miljonit eurot. Võrreldes aprilliga tõusis tehingute arv 9% ja tehingute koguväärtus 8%. Aastataguse ajaga võrreldes langes tehingute arv 19%, kuid koguväärtus tõusis 24%.

Allikas: Maa-ameti tehingute andmebaas

Viljandi linnas ei ole mais ega ka aprillis toimunud tehinguid uute korteritega.

Saare maakonnas teostati käesoleva aasta mais 135 kinnisvara ostu-müügitehingut koguväärtusega ligi 7 miljonit eurot. Võrreldes aprilliga tõusis tehinguaktiivsus 5% ja tehingute koguväärtus 76%. Aastataguse ajaga võrreldes langes tehingute arv 23%, kuid tehingute koguväärtus tõusis 45%.

Allikas: Maa-ameti tehingute andmebaas

Mais ei ole Kuressaares uute korterite tehinguid toimunud, kuu varem müüdi kolm uut korterit keskmise hinnaga 1409 €/m2.

Ida-Viru maakonnas teostati mais 380 kinnisvara ostu-müügitehingut koguväärtusega ligi 6 miljonit eurot. Võrreldes aprilliga tõusis tehinguaktiivsus 14% ja tehingute koguväärtus 28%. Aastataguse ajaga võrreldes tõusis tehingute arv 25% ja koguväärtus 46%.

Allikas: Maa-ameti tehingute andmebaas