arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Suurim müügiviga Kinnisvara müümisel

Kinnisvara ost/müük on tegevus, millega tavainimene väga tihti kokku ei puutu ja ei peagi puutuma, sest õnneliku ning täisväärtusliku elu elamiseks ei ole vaja pidevalt kodu vahetada. Pealegi nõuab koduvahetus enamikel juhtudel pehmelt öeldes pisut pingutust nii finantsiliselt kui ka asjaajamise koha pealt.

Koduvahetus võetakse ette kolm neli korda elu jooksul ja kui selline otsus on juba tehtud, siis soovitakse see sujuvalt ja kindlasti kiiresti ära korraldada. Endise kodu müük ja uue ostmine on sõltumata põhjustest ka emotsionaalselt pingeline tegevus millega püütakse mõistliku aja jooksul ühele poole saada. Kogu selles emotsioonide virr-varris ja asjaajamise rägastikus võib nii mõndagi ette tulla, aga üks suurimaid müügivigu mida tehakse (just nimelt suurimaid müügivigu) on see, et ei olda teadlikud enda Kinnisvara dokumentatsiooni seisukorrast.

Paljudel juhtudel on dokumendid korras ja ehitisregistri andmed vastavad olemasolevale olukorrale, aga näen igapäevaselt, et paljudel juhtudel on midagi korrast ära. Tihti pöördutakse minu poole siis, kui ostja on leitud ja kõik justkui sujub, aga pangast saadakse negatiivne laenuotsus, kuna ostetava vara reaalne seisund ei ole vastavuses ehitisregistri andmetega. Sellise juhul saab siiani sujunud tehing endal halva maigu juurde ja kõigi osaliste närvid keeratakse pisut pingule, sest nüüd tahetakse leida probleemidele väga kiiresti lahendus, tihti teadmata kust otsast alustada või kui kaua lahendusele aega võiks kuluda.

Näitena võiks tuua tüüpkorteri, mille mittekandvad seinad on osaliselt või täielikult eemaldatud või nendesse on avasid tehtud. Selline olukord võib ostu/müügiga seotud isikutele esialgu küll pisut segadust tekitada, aga lahendus on suhteliselt lihtne ja kogenud kinnisvaraspetsialisti abiga saab andmed korrigeerida üsna vähese ajakuluga.

Teisel juhul on muudetud kandvaid või jäigastavaid konstruktsioone. Sellise olukorra lahendamiseks on samuti võimalused olemas, aga kindlasti tuleb arvestada suurema ajakuluga ja kõige hullemal juhul on vaja teha mõningaid ehitustöid või tuleb endine olukord taastada.

Üksikelamute puhul on suurimaks komistuskiviks juurdeehitused või laienemised, mida ei ole registrisse kantud. Tihti on muudetud küttesüsteemi või katusekatte materjali jne.

Sellise ebameeldiva olukorra vältimiseks soovitan kõigil enne enda vara müügiga alustamist veenduda selle dokumentatsiooni korras olekus. See võib tunduda keeruline, kuid asjaga igapäevaselt tegelevatele spetsialistidele on see tavapärane tegevus. Pööran siinkohal tähelepanu, et sõltuvalt probleemi sisust, võib selle lahendamine aega võtta 1-6 kuud, mistõttu tulekski sellega tegeleda enne müüki. Meil Domus kinnisvaras nimetatakse seda Projekti Esmaseks Analüüsiks. Küsige seda meilt julgesti sujuva tehingu tagamiseks.

 

Asjaga igapäevaselt tegelev spetsialist

Kaupo Mõttus