arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kas miljonivaade on miljoneid väärt?

Igakord, kui tuleb juttu müüdava kinnisvara akendest või hoovist  avanevast vaatest, meenub vana anekdoot, kus maakler kiidab ostuhuvilisele: “Remonti võid sa alati oma maitse järgi teha, aga vaata milline vaade siin on, seda juba mujalt ei leia”. Kui juhtub, et sama ostuhuviline kohtub vaadet kiitnud maakleriga mõne kuu pärast teisel objektil, kuuleb ta maakleri suust: “Vaadake kui kaunis remont siin juba müüja poolt tehtud on” ja vastuseks küsimusele: “Aga siin pole ju mingit vaadet ollagi”, vastab maakler: “Palju sa ikka aknast välja vaatad!”

Siiski jääb õhku küsimus – kui palju siis mõjutab kinnisvara hinda just vaade? Ilmselt ei suuda ka kinnisvarahindajad, analüütikud ega maaklerid sellele ühest vastust anda ja numbritesse ning valemitesse panna.

Kas korterid on ka sellevõrra kallimad, et neil on ilus vaade? Mõnevõrra kindlasti, kuid teise ringi kinnisvara puhul on see hinnavahe siiski marginaalne. Kõrgemates hoonetes võidakse küsida ülemistel korrustel suuremat ruutmeetri hinda kui madalamatel ja ostjad on seda ka reeglina nõus maksma. Pole harvad olukorrad, kus uusarendustes müüakse esmajärjekorras maha just kõrgemad ja seega ka kallimad korrused. Möödas on ajad, kus kardetakse viimase korruse elamisi põhjustel nagu probleemid katusega, külmemad küttekehad jne. Pigem aga aitab hea vaade kaasa müügiperioodi kiirusele. Vaade on võlusõna, mis meelitab paljusid inimesi.

Oma 18-aastase maakleritöö kogemuse põhjal julgen väita, et ka vaade mõnele suuremale tänavale võib olla hea vaade, kuigi enamasti nimetatakse ilusaks vaateid vanalinnale, kõrgemast hoonest madalamatele, merele jne. Erinevaid näiteid suurepärastest vaadetest on palju. Küsimus on maitses. Milline on kõige õigem ja kallim vaade? On see vaade vanalinnale või merele, on see vaade mereäärselt kinnistult või kõrghoone penthouse’st? Las see jääda siiski igaühe enda otsustada.

Kauaks seda vaadet jagub?

Kinnisvara otsimisel ja kaalutletud otsuste langetamisel on soovitav uurida maaklerilt, kas see vaade ka hiljem alles jääb. Planeeringud on avalik info ja nendest selgub, mis on tulevikus plaanis ümbruskonnas ehitada ja kas uued ehitised olemasolevat vaadet mõjutavad.