arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Miljööväärtuslik aedlinn Kristiine

Viimasel ajal aina populaarsemaks saav Kristiine linnaosa peidab endas mitmeid huvitavaid asumeid nagu Järve, Tondi ja Lilleküla. Mõnevõrra paradoksaalselt sai Lilleküla areng esimest korda hoo sisse pärast Peterburi-Tallinn-Paldiski raudtee käikulaskmist 1870. aastal. See eraldas oma kõrge tammiga Lilleküla ja Kristiine heinamaa alad linnast ning lõikas mõned siilud varasematesse piiridesse kuulunud alasid ära. Ent hoolimata sellest, et nüüd tuli Lillekülla pääsemiseks iga kord üle raudtee ronida, tähendas selle olemasolu äkki tekkinud soodsat ühendust peaaegu piiramatute turgudega kõikjal Venemaal. Seetõttu oli raudtee naabrus soodne paik tööstuse rajamiseks. Tööstus aga tähendas seda, et lähedusse tekkisid ka elumajad. Kuid tulles tänapäeva…

Kristiine populaarsuse üks olulisemaid põhjusi on kindlasti kesklinnalähedase aedlinna miljöö. Suudetud on säilitada aastakümnete tagune vaikse linnaosa tunne, mis on põimitud tänapäevaste uusarendustega. Ka uusarendused on siin pigem peredele mõeldud korteritega ja ridamajad ning eramajad oma aedade ja laste mänguväljakutega tekitavad residentides tunde, et nad elavad küll linna tuiksoone lähedal, kuid siiski piirkonnas, kus lapsed saavad vabalt väljas teiste omasugustega mängimas käia nii, et vanemad ei pea muretsema nende suurde liiklusesse sattumise pärast. Piirkonnas on olemas kõik eluks vajalik – koolid, lasteaiad, huvikeskused ja trennivõimalused.

Oma töös olen täheldanud, et Kristiines üles kasvanud on ka tänapäeval ühed suurimad piirkonna fännid ning suur osa neist soetab ka ise oma peret luues endi esimese ja ka edasised kodud just sinna piirkonda. Osaliselt kindlasti tänu eelpool öeldule on Kristiines tekkinud väga tugev oma kogukonna tunne, mis omakorda suurendab piirkonna populaarsust uute elanike seas – kes meist ei tahaks kuhugi kuuluda.

Üks eripära, mis iseloomustab Kristiine kinnisvaraturgu on just pakkumiste vähesus. Reeglina on pakkumises üsna väike valik elamisi ja nö uutel tulijatel polegi nii kerge end loodud kogukonda sisse sulandada. Eriti hakkab silma pakkumiste vähesus eramajade turul. Kui vaadata internetiportaalidest Kristiine eramute pakkumisi, siis tavaliselt neid üle mõnekümne pole. Selline seis on olnud seal juba pikemat aega ja pigem on pakkumises just vanemast ajast pärit kapitaalset renoveerimist vajavad eramajad. Nende ostjaskond on reeglina üsnagi piiratud, kuna noorte spetsialistide pered, kes küll teenivad head igakuist tasu ja on ka pankadele nö laenukõlbulikud, ei oma ostetava vanema maja renoveermiseks vajaminevaid vahendeid, ega soovigi nõukaajal valminud majade parameetritesse endid sobitada. Ja ega vana maja renoveerimine pole ka just kõige riskivabam tegevus. Kunagi ei tea, kust tekib renoveerimise käigus üllatusi, mis võivad valmis kodu lõpphinna algselt planeeritust palju kõrgemaks teha. Seega on mõistlik valik reeglina uus või mõned aastad tagasi valminud tänapäevaste lahendustega maja. Kuid neid pakkumisi on vähe.

Aegajalt tuleb siiski müügile ka nö pärleid ja siinkohal mainin ära Haraka tänaval oleva. Tegemist on 2015. a rajatud koduga, mis on ehitatud majade vahele siserajooni, eemale väiksema tee mürast ja sagimisest. Peremees on jätnud enda kasutusse ka kõrvalkrundi ja seega on seal piisavalt ruumi aias meeldivateks grilliõhtuteks ja muudeks koosviibimisteks. Hubast meeleolu aitab luua aias oma purskkaev. Samas ollakse valmis müüma maja ainult hoone all oleva kinnistuga ja sellega kaasnevalt ka odavama hinnaga.

Müügihinna sisse ollakse valmis jätma kogu maja tehnika ja mööbel, isegi mururobot jääb uut omanikku rõõmustama. Korraliku kivimaja seinad on 250 fibost k.a. siseseinad, soojustusel on kasutatud ca 30 % efektiivsemat halli penot, katus rullmaterjal, katusel 50 cm puistevilla, välisseinas 200 ja samuti ka põranda all 200 penot, vahelaed raudbetoonmonoliitvalu, lintvundament, el 3*25A, vesi ja kanal on tsentraalsed, küte oma gaasikatlaga vesipõrandaküte, igas toas termostaadid, üle maja tsentraalnetolmuimeja, aknad on toonitud “stopsol” klaasidega ja turvakiledega alumiiniumaknad, saunas ja magamistoas helikindlad uksed, täispuidust parkett, santehnika on Villeroy & Boch ja Hansgrohe. Esimese korruse kõrgus on 2,7 m. Garaazh, mis mahutab kenasti kaks autot ja tsikli sisaldab lisaks veel ka eraldi panipaika asjade jaoks, mis võiksid silma alt ära olla.


Suurt lisaväärtust annavad elutoas puldiga gaasikamin, liikumise tuvastusega videovalve, videoga fonolukud mõlemal korrusel ja mobiiliga avatav värav ning garaazh, nauditava eesruumiga puuküttel ja infrapuna saun ning fassaadivalgustus.


Aias teevad elu meeldivaks mõnus lõuna- ja õhtupäikese terras. Maja ees on kividega sillutatud suurem plats nii, et ka külalised saavad oma autod kenasti ära mahutada.

Suurimateks kordaminekuteks võib Haraka tn 10 majas siiski lugeda planeeringu ja majasiseste lahenduste läbimõeldust ning tõeliselt mõnusat elukeskkonda, mis on tänu heaperemehelikule hoolekandele loonud kokku siin tõeliselt mõnusa aura.

Sellised majad on mõeldud just inimestele, kes oskavad hinnata Kristiine eripärasi ja tunnevad, et selline elu kvaliteet ja elustiil võiks neile sobida.

Loomulikult on ka täna olemas  ja homme tulemas veel teisigi huvitavaid pakkumisi, kuid siin tõin välja vaid ühe, mida ise julgeksin ka oma sõbrale soovitada.