arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Valesti paigaldatud vingugaasiandur ei päästa elusid!

Alates 1. jaanuar 2018 muutus kohustuslikuks paigaldada vingugaasiandur kõikidesse eluruumidesse, milles asub korstnaga ühendatud gaasiseade. Ainus erand on, kui tehniliste ja ehituslike abinõudega on välistatud vingugaasi teke ja ruumi sattumine.

Selle määruse väljatöötamise ajendiks said mitmed õnnetused, mis juhtusid korteritesse paigaldatud gaasiboileritega, kuid ei ole välistatud, et sarnased probleemid võivad halbade juhuste kokkulangemisel tekkida mistahes gaasiseadmega. Selleks, et vältida sarnaseid traagilisi juhtumeid ongi muudetud vingugaasianduri olemasolu kohustuslikuks gaasikütte olemasolul, kuigi mõistlik on vastav andur paigaldada kõikidesse eluruumidesse, kus asub põlemisprotsessiga seotud seade, nagu näiteks puuküttel toimiv ahi, kamin, pliit jne.

Vingugaas on lõhnatu ja värvitu aine mida inimese meeleelundid tuvastada ei suuda. Selle sisse hingamine isegi väikestes kogustes võib põhjustada mürgistuse, suurema kontsentratsiooni korral on see isegi eluohtlik. Kuna tegemist on raske gaasiga, mis liigub alt üles, on vägagi oluline paigaldada andur vastavalt tootja poolt väljastatud juhistele. Enda tööga seotult on tuleohutusekspert, tase 6, Ardon Kaerma näinud korduvalt valesti paigaldatud vigugaasiandureid: „Vingugaasiandur peaks eluruumis olema paigaldatud inimese nö hingamiskõrgusele. Elutoas diivani, magamistoas padja kõrgusele, kuna tegemist on raske gaasiga, mis liigub altpoolt üles, siis kõrgemale paigaldatud andur annab häiret inimese jaoks liiga hilja.“

Siinkohal võiks öelda: „Valesti paigaldatud vingugaasiandur tapab!“ Loomulikult ei tapa andur ise, vaid valesti paigaldatuna ei suuda see kahjuks ühtegi elu päästa.

Tahan kõigile meelde tuletada, et vingugaasiandur ei asenda suitsuandurit ja vastupidi, seega veenduge, et kõik teie andurid on õigesti paigaldatud ning patareid on täis, sest vaid nii saavad nad täita oma ülesannet ja päästa elusid.

Läbi sajandite on vingugaas nõudnud palju ohvreid, kuna inimene ei suuda tuvastada selle olemasolu enda ümber. Tänaseks on meile antud tehnilised abivahendid, mis teevad seda meie eest, seega on rangelt soovituslik ja väga mõistlik paigaldada vingugaasiandur kõikidesse eluruumidesse, kus asub põlemisprotsessiga seotud seade.