arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Näpunäiteid kodutehnikaga seotud õnnetuste ennetamiseks

Kodukindlustuse kahjudest ning nende ennetamisest on palju kirjutatud: kuidas tuleohtu vältida, veekahjusid ennetada või kodu vargakindlamaks muuta. Samas on olmeõnnetustest räägitud vähem, kuid just need on viimasel ajal oluliselt sagenenud. Palju õnnetusi juhtub just kodutehnikaga, sest seda on aastate jooksul meie kodudesse hulgaliselt siginenud. Siin mõned näpunäited, kuidas kodutehnikaga seotud õnnetusi ennetada.

Laadimisolekus kodutehnika (arvutid, mobiilid) kahjusid saab ära hoida, paigutades need kohta, kus on vähetõenäoline, et keegi juhtmesse takerdub ja ese seetõttu maha kukub. Samas ei ole lahendus ka laadimise ajal telefoni või tahvelarvuti põrandal hoidmine, sest selle ekraan puruneb kergelt, kui kogemata näiteks ratastel tooliga sellele peale sõita või lihtsalt otsa koperdada.

Väikelastega peredes juhtub ikka, et telefon leiab tee akvaariumisse või WC-potti. Selliste kahjude ära hoidmiseks tasub oma mobiiltelefoni, garaažipulti või autovõtmeid hoida piisavat kõrgel riiulil, kust laps seda liiga hõlpsalt kätte ei saaks.

Teada-tuntud tõde on, et söök ja jook ei sobi arvutiga kokku. Paljude nutiseadmete vedelikukahjustused saaks ära hoida, kui pere kehtestaks nii täiskasvanutele kui ka lastele reegli, et arvutil on oma koht ja selle vahetus läheduses ei sööda, jooda ega hoita vedelikke (näiteks lillevaasi).

Nutitelefonid ei sobi vanni – Facebook ja mängud ootavad ka pärast vanniskäiku. Samuti ei tasu nutitelefoni panna liiga väikesesse taskusse, kuhu see tegelikult ei mahu ja sealt välja võib kukkuda – põrandale või kempsupotti. Ka autokatus ei ole nutitelefoni jaoks sobiv koht, sest sõitu alustades võib see maha kukkuda ja tõenäoliselt sõidetakse sellest ka üle.

Pallimängud ei sobi tuppa – põrkav pall võib tabada ja lõhkuda kodutehnika või muu koduse vara.

Klaasist maitseainetopsid ei sobi keraamilise pliidi kohale – klaastopsi kukkumine purustab pliidiplaadi.

Kuigi eelpool toodud juhtumite korral korvab kindlustus enamikel juhtudel küll varalise kahju ja kannatanu saab osta omale uue mobiiltelefoni või tahvelarvuti, ei too see iialgi tagasi nutiseadmetes sisaldunud infot, kontakte, fotosid. Samuti ei korva kindlustus seda aega, mis vajalike dokumentide täimiseks kulub ning ei kata omavastutust, mis iga kahjujuhtumi korral enese kanda jääb (sageli 100 või enam eurot). Seega tasub kokku leppida ja kinni pidada lihtsatest aabitsatõdedest, et hoida ära rumalaid ja halva lõpuga õnnetusi.

Tuuli Kalberg, ERGO Insurance SE varakahjude käsitleja

Kindlustust pakub ERGO Insurance SE.

Tutvu tingimustega www.ergo.ee, vajaduse korral pea nõu ERGO asjatundjaga.