arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Aastases võrdluses oli tänavu augustikuu korteriturul seisak

Augustikuu korteriturg oli tehingute arvult suuremate muutusteta. Kuigi maa-ameti tehingustatistika alusel oli Tartus rekordiliselt müüke, siis tegelik olukord on sarnaselt teiste suuremate linnadega pigem stabiilne, sest tänavu augustikuu tehingute arv oli neis linnades sisuliselt sama või isegi vähem kui eelmisel aastal.

Tallinnas teostati augustikuus 636 korteriomandi müügitehingut, mis on 90 tehingu võrra vähem kui käesoleva aasta rekordilise maikuu 726 tehingut. Ka võrdluses eelmise aasta augustikuuga, mil tehti 650 korteriomandi tehingut, on tänavu elamispindade tehinguid vähem. See-eest on keskmine hind aastases võrdluses oluliselt kasvanud – eelmise kuu keskmine hind oli 1251 €/m², mis on 14% kõrgem kui aasta tagasi.

Nagu öeldud, oli maa-ameti tehingustatistika andmetel Tartus korteriomandite tehingute arv rekordiline. Augustis vormistati 174 tehingut, millesarnast mahtu pole juba aastaid olnud. Samas sisaldas see number 18 korteriomandi  müüki ühest arendusest, mis oli sisuliselt tehingute lõppvormistus. Seega võib lugeda reaalseks korterite tehingute mahuks 156 tehingut, mis on samaväärne eelmise aasta Tartu korteriturule.

Juulikuuga võrreldes keskmine hind ülikoolilinnas langes ca 4%, olles augustis 1040 €/m². Kui jätta välja selle ühe arendusprojekti korterite tehingute vormistamine, siis keskmine hind oleks ca 960 €/m². See on sama hinnatase, mis aasta tagasi augustis.

Pärnus teostati augustis 59 korteriomandi tehingut (sama palju oli ka 2012. aasta augustis), mis on 4 võrra rohkem kui juulis. Keskmine hind tõusis ca 5%, olles augustis 844 €/m². Aastases võrdluses on Pärnu elamispindade hinnad kasvanud 6,3%.

Narva korteriturg on suured hüpped jätnud seljataha – kõrgeim keskmine hind ja tehingute arv jäid aasta esimesse poolde. Augustikuu tehingute aktiivsus oli tagasihoidlik 40 müüki, millede keskmine hind oli 419 €/m². Üldist hinnakasvu näitab aastane võrdlus: sama tehingute mahu juures (2012. augustis oli 39 korteriomandi tehingut) on tänavu augustikuu keskmine hind 17% kõrgem.

Neli vaatlusalust linna on küll erineva kinnisvaraturu aktiivsusega, kuid eelmise kuu tehingute statistika viitab ühele sarnasele joonele – aastases võrdluses pole tehingute arv kasvanud, vaid kohati isegi langenud. Suurima tehingumahuga kuud jäid kõigis neljas linnas aasta esimesse poolde, viimased kuud on olnud pigem stabiilsed. Kuigi sügiskuud ja aasta lõpp on peaaegu alati olnud väga aktiivsed müügikuud, on edaspidi huvitav vaadata, mida teeb kinnisvaraturg langetatud majandusprognooside taustal.