arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Märtsi korteriturg – kevadet oodates

Suuremates linnades tehti märtsikuus vähem korteriomandi tehinguid kui kuu varem veebruaris. Sellele vaatamata on tänavu esimese kvartali maht Tallinnas, Tartu, Pärnus ja Narvas kõrgem kui aasta varem. Elamispindade turg on jätkuvalt aktiivne, nõudlus korterite järele on üsna suur.

Tallinnas tehti märtsikuus 559 korteriomandi tehingut (veebruariga võrreldes 19 tehingut vähem). See on samaväärne eelmise aasta lihavõttekuuga (553 tehingut), kuid suur erinevus on keskmises hinnas – 2012. aasta märtsiga kõrvutades on tänavune hind 9% kõrgem, ulatudes üle 1200 €/m². Selline hinnatase oli viimati 2008. aasta lõpus, kui umbes aasta oli tipust hinnad langenud.

Ka Tartus realiseerus eelmisel kuul vähem tehinguid (119) kui veebruaris (127). Keskmine hind kahanenud tehingute arvu juures siiski tõusis, saavutades hinna 970 €/m². See on ca 8% kõrgem aastases võrdluses. Uusi kortereid müüdi märtsis üllatavalt vähe, esialgsetel andmetel ainult 3 korterit. See näitab mõningast tagasiminekut varasemaga võrreldes, sest näiteks veebruaris müüdi 6 ja jaanuaris 11 uut elamispinda. Siiski ei saa rääkida huvi langusest arendusprojekti korterite vastu – nii mõneski viimasel ajal valminud korterelamus on enamus eluruume üsna kiirelt realiseeritud. Pigem on põhjuseks ehitusjärgus projektid, kus korteriomandeid pole veel moodustatud ja korterid esialgu broneeritakse notariaalset tehingut tegemata. Mitmed heas asukohas ja lähitulevikus valmivad elamud pakuvad turul juba praegu konkurentsi, mistõttu kehvemas asukohas võib nii mõnegi elamispinna müük seetõttu edasi lükkuda.

Narvas ja Pärnus vähenes Maa-ameti andmetel nii korteriomandi tehingute arv kui keskmine hind. Pärnus toiminud 41 korteritehingu keskmine hind 711 €/m² on 3% kõrgem 2012.aasta märtsiga võrreldes, mil tehti 47 korteriomandi tehingut. Narvas käidi märtsis korteri ostu-müügitehinguid vormistamas 56 korral, mis on veebruariga võrreldes 8 võrra vähem, kuid siiski esimese kvartali vahepealne tulemus. Tehingute keskmine hind langes 400 € allapoole, jõudes hinnani 388  €/m².

Teine kvartal tuleb tõenäoliselt tehinguterohkem, sest tavapäraselt on kevad-suvel turg aktiivsem.