arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Tartus dikteerib korteriturgu vähenev pakkumine ning uued korterid

Maa-ameti tehingustatistika andmetel oli Tallinnas oktoobris 659 korteriomandi tehingut, mis on septembrikuuga võrreldes 12 tehingut rohkem. Kuigi aastases võrdluses oli tehinguid lausa 22% enam, võib siiski viimaste kuude tehinguid vaadates öelda, et korteriturg on stabiilne. Kui 2011. aasta viimane kvartal liikus tõusvas joones üles, siis sel aastal sellist tehingute mahu kasvu pole olnud.

Keskmine hind on viimastel kuudel liikunud kahe protsendi piires kord üles kord alla, olles stabiilselt ca 1100 €/m². Ka järelturu ning uute korterite sektorites on olukord muutusteta. Paari viimase kuu tehingutest on uute korterite osakaal 11-14%. Seejuures on nende tehingute keskmine hind olnud ühtlaselt ca 1600 €/m². Järelturu korterite keskmine hind on samuti stabiilne, olles ca 1050 €/m².

Tartus tehti septembrikuuga (132 tehingut) võrreldes oktoobris siiski vähem tehinguid (119). Tehingute maht on vähenenud teist kuud järjest, sest augustis saavutatud rekordiline 155 tehingut on jäänud ületamatuks. Samalaadne tendents on olnud ka tehingute keskmise hinnaga, sest keskmine hind on langenud. Kui septembrikuu keskmine oli 970 €/m², siis oktoobris langes see 4%, hinnatasemele 929 €/m². Aastases võrdluses on keskmine hind ja tehingute arv siiski kasvanud 22%.

Olulist rolli mängib Tartu kinnisvaraturul uute korterite pakkumine. Kui eelmise aasta teisel poolaastal oli arendusprojekti pakkumisi pigem vähe, siis tänavu valminud elamud leevendavad vähenevat pakkumist. Järelturu korterite vähenenud pakkumine ning uute korterite lisandumine on peamised Tartu korterituru mõjutajad – nõudlus elamispindade vastu sunnib ostjaid valima allesjäänud müügiobjektide hulgast, kuid mis on seni müümata just kõrgema hinna tõttu. Tehinguni jõudnud arendusprojektide korterid on keskmisest kõrgema hinnaga, jäädes vahemikku 1400 – 1600 €/m², andes olulise osa tehingute keskmise hinna kasvus.

Pärnus tehti oktoobris 67 korteriomandi tehingut, mis on kolme võrra vähem kui septembris. Eelmisel aastal samal ajal oli ainult 36 tehingut, seega tänavune korterituru olukord on oluliselt aktiivsem. See väljendub ka keskmises hinnas, mis käesoleva aasta oktoobris oli 785 €/m², mis on aastases võrdluses 19% kõrgem.

Narva korteriturg on viimaste kahe kuu jooksul taastunud augustikuu passiivsusest, mil tehti ainult 39 korteriomandi tehingut. Oktoobrikuus tehti Maa-ameti tehingustatistika andmetel 66 korteriomandi tehingut, keskmise hinnaga 346 €/m². Samalaadne keskmine hind oli ka septembris, kuid mis on juunikuise tippajaga võrreldes 13% madalam.