arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Nõudlus korteriturul tõstab tehingute arvu

Maa-ameti tehingute statistika ja Domus Kinnisvara maaklerite tähelepanekuid aluseks võttes saame vaadata tagasi eelmise kuu korterituru arengule. Etteruttavalt võib öelda, et kõikides suuremates linnades oli kasv märgatav.

Esialgsetel andmetel teostati Tallinnas maikuus 639 korteriomandi tehingut. See on tulemus, millesarnast nähti viimane kord 2008. aastal. 2011. aastal ületati 600 tehingut ainult detsembris ja 2010. aastal novembris. Need kaks aastat on olnud sellised, mil turg on aktiivsem just aasta lõpus. Kuid paistab, et elanike majanduslikust kindlustundest tulenev ostusoov saab pakkumiste kaudu rahuldatud juba aasta esimesel poolel, sest maikuu suure hulga korteriomandi tehingute taga oli paljude uute elamispindade tehingud. Hinnanguliselt kajastub Maa-ameti tehingute statistikas 108 uue elamispinna tehingut, mis moodustab kõikidest korterite tehingutest 17%.

Kui tehinguid täpsemalt vaadata, siis arendusprojekti korterite tehingutest formeerusid Uus-Kalamaja tänava elamu 28 korteri ostu-müügi tehingut just maikuus, kuigi käed löödi ja võlaõiguslikud lepingud sõlmiti juba eelmisel aastal. Need tehingud kajastuvad ka Maa-ameti statistikas, mistõttu võib öelda, et tegelikke tehinguid oli maikuus 611, mis on väga hea tulemus ning näitab jätkuvat nõudluse olemasolu.

Kui Uus-Kalamaja tänava projekt välja jätta, müüdi uusi elamispindasid siiski üsna hästi – ca 13% kõikidest korterite tehingutest. Edukamad arendusprojektid olid näiteks Meeliku 23 (8 tehingut), Hane tn 6 (8 tehingut) ja Paldiski mnt 46 (6 tehingut).

Korterite hinnadki on suurenenud tehingumahtude juures mõnevõrra kõrgemad, kuid selle taga on peamiselt uute korterite tehingud. Keskmine hind kasvas aprillikuuga võrreldes 1,2%, olles mais 1106 €/m². Seejuures arendusprojektide korterite keskmine hind oli maikuus ca 1500 €/m², mis ongi peamine põhjus keskmise hinna kasvul. Aastases võrdluses on tänavune keskmine hind 8,1% kõrgem kui 2011. maikuus (tehinguid 443).

Ka Tartus oli eelmisel kuul väga palju tehinguid. Kui 2011. aastal oli keskmiselt 91 tehingut kuus ning 2012. esimeses kvartalis 89 tehingut, siis maikuu 127 korteriomandi ostu-müügi tehingut oli suur üllatus. Samas mahus tehinguid oli 2008. aastal. Uusi kortereid müüdi esialgsetel andmetel ainult 10.

Tehingute keskmine hind kasvas aprillikuuga võrreldes 3,5%, kuid on olnud vähemalt pool aastat stabiilselt vahemikus 850 – 900 €/m². Püsivat hinnataset näitab ka keskmiste hindade aastane võrdlus, sest 2011.aasta maikuuga võrreldes on tänavune hind ainult 2,9% kõrgem.

Pärnu linnas oli maikuus 58 korteriomandi tehingut, mis on kümne võrra kõrgem tulemus kui aprillis. Kahe kuu võrdluses on keskmine hind teinud suure hüppe, lausa 17,4 %, kuid selle taga on 9 uuema korteri tehingut, millede keskmine hind oli ca 1320 €/m². Teiste elamispindade tehingute hinnatase oli keskmiselt 670 €/m².

Narvas oli maikuus 59 korteriomandi tehingut, mis on paari tehingu võrra kõrgem kui jaanuaris, mil oli üle mitme aasta aktiivne periood. Samas langes keskmine hind, mis on viimased kolm kuud olnud 370 – 380 €/m², tasemele 329 €/m².