arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kinnisvaratehingus võib näiline kokkuhoid tuua suure kahju

Palju on ajakirjanduses juttu olnud igasugustest kinnisvarapettustest ja skeemitamistest. Mis on nendel juhtumitel ühist? Asja lähemalt uurides võib öelda, et valdavalt on need müügi- või üüritehingud tehtud ilma maaklerfirma osaluseta. Kuna kinnisvarasektoris liiguvad siiski suured rahasummad, siis püütakse teinekord kokku hoida maakleritasude pealt kasvõi mõnisada eurot. Tulemuseks võib olla see, et väga lihtsalt jäädakse ilma kümnetest tuhandetest eurodest. Tehingu vastaspoolel on raha tavaliselt märkamatult ära kulunud ja selle tagasisaamine on juba omaette kunsttükk.

Kui soovite osta korterit otse omanikult, siis tasub olla ettevaatlik. Esimene märk ongi juba see, et tõenäoliselt soovitakse maakleritasu pealt kokku hoida. Enamus müüjaid-ostjaid on siiski ausad, aga mõned püüavad siiski mängida inimeste ahnusele, kokkuhoiusoovile ja proovivad pakkuda näiliselt odavamat kaupa. Ja selle õnge on väga kerge langeda. Ka liigub ostjaid, kes soovitavad müüjatel tehing otse vormistada. Öeldakse küll, et tehing vormistatakse notari juures, aga peab arvestama seda, et notar paneb kirja need punktid, mida osapooled tehingu tegemisel ütlevad. Samas on ka nüansse, mida „pahatahtlik“ ostja-müüja ei pruugi mainida.

Sellist tegevust ei saa endale kindlasti lubada suured kinnisvarafirmad, kes on turul olnud vähemalt 10 aastat ja kuuluvad ka erinevatesse kinnisvaraga tegelevatesse ühingutesse nagu Eesti Kinnisvarafirmade Liit. Kui keskmine inimene teeb elu jooksul võib olla paar kinnisvaratehingut, siis kogenud maakler on teinud sadu tehinguid ja puutunud kokku veelgi suurema hulga erinevate hoonete ja situatsioonidega.