arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Suuremate korterite ülepakkumine viib Tartus hinnad alla

Suurima tehingute mahuga elamispindade sektoris on korteriturul toimunud mõningane liikumine. Seejuures Tallinna, Tartu, Pärnu ja Narva korteriturust jäi silma Tartu, kus tehingute maht ja keskmine hind on kõige enam langenud.

Käesoleval aastal on Tartus tehtud enim tehinguid augustis, mil uue omaniku leidis 115 korterit, kuid oktoobrikuuks vaibus aktiivsus 97 tehinguni. Nii nagu ostutehinguid on kaks kuud järjest jäänud vähemaks, on ka keskmine hind augustikuu tipptasemest teinud korraliku languse. Kaks kuud tagasi oli keskmine hind 903 €/m², oktoobris oli see 760 €/m². Seega on toimunud hinnalangus ca 15%. Tuleb ka tunnistada, et 760 €/m² on 2011.aasta madalaim tulemus.

Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, on nüüdne hinnatase madalam. Kui 2010.aasta oktoobris maksti korteri eest keskmiselt 827 €/m², siis tänavune hind on 8% sellest väiksem.

Peamiselt on hinnalanguse põhjustanud suuremate korterite hinnad. Lähenev kütteperiood tõi pakkumisse väga palju 4-toalisi kortereid, millega on tekkinud tõsine ülepakkumine, mis paratamatult viib hinnad alla. Nii oli näiteks septembris 70-240 m² suuruste korterite 1 m² hind 585 €, samal ajal kui kõikide korterite keskmine hind oli 793 €/m². Oktoobris langesid enam-vähem kõikide suurustega korterite hinnad.

Maa-ameti tehingustatistika andmetel teostati Tallinnas oktoobris 541 korteriomandi ostu-müügi tehingut. See on sama palju kui augustikuus, mille kohta tol korral sai mainitud, et tegemist oli käesoleva aasta kõige kõrgema tulemusega. Oktoobrikuus toimus muutus keskmise hinnaga, mis võrreldes septembrikuu keskmisega langes ca 4%. Tegemist on marginaalse kõikumisega, millesarnane on toimunud aprillikuust alates. Just naljakuust alates on Tallinna korterite keskmine hind üle 1000 €/m². Eelmise aasta oktoobrikuu hinnavõrdluses on tänavune keskmine hind ca 9% kõrgem.

Pärnu ja Narva linnas on korterite tehinguid sarnaselt vähe. Oktoobrikuu tulemus Pärnus oli 36 tehingut ja Narvas 38. Mõlemas linnas vähenes nii tehingute hulk kui ka keskmine hind. Kui Ida-Virumaa pealinna korterite keskmine hind kõigub ühes kuus üles ja teises alla, siis suvepealinna korterite keskmine hind on juulikuust alates languses. Suvine kõrghooaeg elamispindade turul saavutas keskmiseks hinnaks 843 €/m², mis kolme kuuga vähenes umbes 21%, olles oktoobris 660 €/m². Sarnane hinnalangus toimus ka 2010. aastal, mil suvine hinnatase (740-750 €/m²) vähenes oktoobriks tasemele 627 €/m².