arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Lumetormid soodustavad läbimõeldud kinnisvaraoste

Nädala alguses kirjeldasid uudisteportaalid pikalt tuntud korvpallitreeneri lumevangis viibimist Jõelähtme vallas. Vaieldamatult ekstreemsed lumeolud teevad meele mõrudaks paljudel ja eriti majaomanike kannatus ning füüsiline vorm pannakse tõsiselt proovile.

Samas on hetk sobiv selleks, et vaagida olukorda ka kinnisvaraturu kontekstis. Mingi moraal ja õpimoment võiks Monika järgselt rahunenud rahvale ju tekkida. Eriti linnadest väljaspool elavad inimesed kogesid selgelt, mida tähendab suure lumesaju aegadel keskustest kaugemal elamine. Probleemid on tööle ja kooli pääsemisega, mure toidu hankimisega jne. Maal elamisel on olemas oma tugevad küljed – rahu, vaikus, puhtus, privaatsus, odavam soetamismaksumus jms. Klassikud ütlevad, et igal asjal on oma hind. Ka korvpallitreener peaks mõistma, et elades üksildases kohas ja nautides suvel linnulaulu ja värsket õhku, siis on selle hinnaks tõsiasi, et antud kliimavöötmes elades peab arvestama sellega, et talvel ei saa niisama lihtsalt koju ega kodust minema. Kui küsida kinnisvara ostuhuviliste käest, miks nad tahavad maale maja osta, siis on sagedaseks vastuseks soov eraldatavuse järele. Eestlastele meeldib privaatsus. Emotsionaalsetel kaalutlustel tehtud ostuotsused võivad aga kurjalt kätte maksta, kui pole kõiki aspekte arvesse võetud.
Eraldatud krundiga, rahu ja vaikust hindav inimene, peaks enne maale maja ostmist küsima lisaks tavalistele maja juriidilist ja ehitustehnilist poolt puudutavatele küsimustele esitama veel mõned pragmaatilised küsimused:
• Kas minu töö on selline, mis võimaldab liikumist vaba graafiku järgi või pean olema tööl kellaajaliselt?
• Kas teiste pereliikmete, eelkõige laste, elukorraldus võimaldab paindlikkust?
• Kas minu töö võimaldab või soovitud elustiil ikka näeb ette pidevat laste transportimist kooli, trenni, sünnipäevadele, sõprade juurde?
• Kas suuremad kulutused transpordile, sh mootoriküttele, vastavad keskuses teenitavale sissetulekule?
• Kas talveperioodil nädalate ja nädalate kaupa lume viskame teelt, katuselt, kasvuhoonelt ja koerakuudilt vastab teie soovidele ja unistustele ideaalsest elust?
• Kui palju teie pere logistika sõltub ühiskondliku transpordi lähedusest ja toimivusest?
• Kas külma talve puhul tekkivad suuremad kulutused maja kütmiseks mahuvad ära teie pere eelarvesse?
• Kas olete arvestanud ohuga, et ääremaal maja ostes tuleb äkki piltlikult öeldes lisaks nööbile osta juurde ka pintsak ehk Yarise asemele osta Land Cruiser?

Neid küsimusi üle lugedes tekib tahtmine soovitada maja osta just nimelt talvel. Siis on paljud miinused selgemini nähtavad, maja soojapidavuse, ehituskvaliteedi ja muud olulised faktid saab paremini teada, ostuotsust ei sega grill-liha lõhn ega ööbikute laul ning reaalne pilt tulevast elust on oluliselt naturaalsem. Kui juba Monika järel tundub mõni talukoht kena, siis on põhjust eeldada, et suvel on koht veelgi ilusam. Ja kui olete kõik põhjalikult läbi kaalunud ja ostuotsuse langetanud erinevate vaatenurkade analüüsi järgselt, siis võib kindel olla, et te ei lase ennast välja viia ühestki lumetormist, ei süüdistada Eesti riiki selles, et olete otsustanud asuda elama põlislaante ja metsade keskele ning naudite elu sellisena, nagu te ise valinud olete.