arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Äripinnad valdavalt investorite suunata

Tallinna äripindade keskmine ruutmeetri hind üürimisel oli veel 2008. aasta lõpus 140 krooni lähedal. Täna oleme olukorras, kus nõudluse ja pakkumise suhe on toonud hinna ca 43% madalamale 80 krooni tasemele. Kas madalamad üürihinnad suudavad teeninda äripindasid või on need määratud uutele investoritele?

Äripindade turul on täna aktiivseim pool investori segment, kes pärast pikka ringivaatamist on asunud ostma soodsalt pakutavaid pindasid või arendama uusi. Turul on firmasid, kes on tulenevalt madalast tootlusest raskustes ja sunnitud oma äripinnast loobuma. Paljud on püüdnud tänaseni hambad ristis hakkama saada, aga „vanast rasvast” kaua vastu ei pea. Arvatavasti on oodata veel mõningaid suuremaid pankrotte.

Täna on turul pöördemoment. Nimelt need, kes on suutnud ennast käibel hoida, olla ettenägelikud ja mõistlikult majandada, saavad oma probleemidest jagu. Näiteks kinnisvaraturu langusfaasi alguses büroohooneid ehitanud firmad leidsid äriplaani koostamisel, et nõudlus uute pindade vastu väheneb. Tänu sellele suutsid nad oma äriplaani kohandada, mistõttu on neil täna ka pankadega paremad suhted.

Üheks selliseks näiteks võib olla Delta Plaza, mis on üks uuemaid büroohooneid Tallinnas. Vaatamata keerulistele algusaegadele, on nad tänaseks suutnud hästi toime tulla.

Samas ei näinud paljud väiksemad firmad ette muutusi kinnisvaraturul ja täna on nendest veel allesolevad ettevõtted  sunnitud oma investeeringuid realiseerima. Näiteks väiksemad kaubandus-keskused, kus tänane üüritase ei võimalda nende kogukulusid teenindada, on investorile, kes võib lühiperioodil kanda kahjumit, hea võimalus tulevikku investeerida.

Majanduse tõusud ja langused toovad endaga kaasa hindade muutused. Väiksemaid kõikumisi suudavad kannatada paljud firmad, aga suuremaid muutusi valdavalt majanduslikult tugevalt kindlustatud. Tänasel kinnisvaraturul on äripindade hinnad investorile uusi võimalusi pakkumas. Tööpuuduse langemise ja majanduse üldise elavnemisega on oodata ka vakantsuse vähenemist ja äripindade väärtuse tõusu.