arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Lääne-Harjumaa korteriturg 2010. aastal

Aastalõpp paistab ja on paras aeg teha väike kokkuvõte Lääne-Harjumaa kinnisvaraturul toimunust. Alljärgnev info tugineb Maa-ameti, aga ka Domus Kinnisvara  poolt vahendatud objektide andmetele. Ülevaate esimeses osas võtame vaatluse alla korterituru.

Korteriturul jäid müügihinnad mitmel pool eelmise aasta tasemest madalamaks. Nii nagu näiteks suvilate puhul, on müügieelis korras, remonditud korteritel. Keskmise hinna viivad üles või alla üksikud kallid tehingud või sundmüügid, mis muudavad üldpilti vähe. Langusest ei ole pääsenud Harku vald (12 100 krooni/m2), Saue linn (13023 kr/m2) ja Keila linn (7800 kr/m2). Saue ja Keila linnas hakkas turg elavnema alles suvel kui müüjad langetasid hindu – seda mõjutas Tallinna  korterite hinnatase, mis oli sama suur või isegi madalam. Enamus ostjaid olid noored pered ja rohkem osteti 2 ja 3- toalisi kortereid. See-eest Saue ja Keila valdades hinnad natuke tõusid. Saue vallas müüdi palju suuri, sealhulgas ka paaris-ja ridamajade kortereid keskmiselt 12 687 kr/m2. Keila vallas oli keskmiseks hinnaks 5700 kr/m2.

Huvitav on olukord Paldiskis. Pakkumisi on palju, aga tehinguni jõutakse harva. Põhjuseks kaugus Tallinnast, müüjate ebareaalsed hinnasoovid, korterite kehv seisukord kui ka elanike vähene ostujõud. See on toonud kaasa suure hinnalanguse. Näiteks 2-toaliste korterite reaalne hind on 190 000 – 220 000 krooni, mis on  keskmiselt  2500 kr/m2.

Padise vallas on hinnad tõusnud ja ulatuvad 3500 kr/m2. Padisel maksab korter rohkem kui Harju-Ristil. Kernu vallas oli vähe tehinguid, keskmise hinna tõstsid 6000 kr/m2 juurde Laitse lossi lähedal renoveeritud majas müüdud renoveeritud korterid, muidu on keskmine hinnatase madalam. Vasalemma vallas olid eelmisel aastal  korterite hinnad kõrgemad, tänaseks on keskmine hind 2300 kr/m2. Rummus on mitmed majad korda tehtud, peaaegu kõigis on loodud ühistud. Ämaris on  alustatud korteriühistute loomisega. Nissi vallas on hinnad jäänud eelmise aasta taseme, milleks on 4000 kr/m2, juurde.