arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kas tulumaksu peab tasuma ka oma lapsepõlvekodu müügil?

On olnud kliente, kes täpselt ei tea millal, kui palju ja kas üldse peab kinnisvara müügi korral maksma riigile tulumaksu.

Tulumaksuseadus ütleb, et tulumaksuga ei maksusta kasu, mis on saadud isiklikus tarbimises olnud vallasasja müügist. Kui näiteks müüa oma vanad saapad maha, siis kasu ei saada ja tulumaksu maksma ei pea.

Ei maksusta kasu, mille omanik saab vähemalt 2 aastat omatud suvila või aiamaja müügist (kuni 0,25 ha maad). Kui maatükk on suurem, siis tuleb tulumaks tasuda vastavalt seaduses ettenähtud korrale. On olukordi, kui suvila on soetatud näiteks nõukogude ajal ja nüüd kroonide ajal soovitakse see maha müüa. Palju siis tasuda tulumaksu? Siin on olulised kolm olulist kriteeriumi – soetusmaksumus, müügihind ja müügikulud.

Soetamismaksumus on kõik maksumaksja poolt vara omandamiseks, parendamiseks või täiendamiseks tehtud dokumentaalselt tõendatud kulud.

Müügikuludeks on dokumentaalselt tõendatud kulud – notaritasu, reklaamikulu, maakleritasu. Ehk kokkuvõtvalt müügihind – müügikulud – soetusmaksumus.

Näiteks eraisik ostis 1999. aastal kinnistu 200 000 krooni eest ja 2006.aastal müüs selle kinnistu 600 000 krooniga. Müügiga otseselt seotud dokumentaalselt tõendatud kulusid kogunes 25 000 krooni. Kinnisasja oluliseks osaks olevat elumaja kuni müümiseni oma alalise või peamise elukohana eraisik ei kasutanud. Maksustatav kasu on 375 000 krooni (600 000-200 000-25 000), mis deklareeritakse ja maksustatakse tulumaksuga.

Samuti ei maksusta kasu, mille omanik saab eluruumi müügist, kui see on olnud tema alaline või peamine elukoht kuni võõrandamiseni. Samas seadus ei ütle, kui pikk peab see aeg olema.

Vastus pealkirjas olevale küsimusele on selline, et päranduseks saadud kinnisvara pealt tulumaksu maksma ei pea, kui aga otsustatakse vara võõrandada ehk maha müüa, siis peab maksma ka tulumaksu. Seega Eestis on nagu kaudne pärandimaks. Seaduses ei ole ajalist piirangut, kui kaua peab elama elukohas, et mitte maksta tulumaksu. Võib väita, et sooviti päranduseks saadud kinnisvara kasutama hakata peamise elukohana, aga peab kiiresti maha müüma, kuna on selleks põhjendatud põhjus (segab möödasõitev tramm, rong vms).

Kui lapsepõlvekodu soovivad maha müüa näiteks kaks õde, kellest üks on kasutanud seda peamise elukohana, aga teine mitte, siis tulumaksu maksab see õde, kes pole elanud seal viimati alaliselt ja saab müügilt kasu.