arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Tallinna korteriturul vähem tehinguid

Taas on kinnisvaraturul möödunud üks kuu ning võimalus vaadata Tallinna, Tartu ja Pärnu augusti Maa-ameti korteriomandite tehingustatistikasse. Sissejuhatuseks võib öelda, et kolme linna kõige nõrgim lüli on Tallinn, sest ainult siin vähenes tehingute arv. Tartu ja Pärnu korteriturg on sarnased eelmistele kuudele.

Tallinnas tehti augusti kuus ametlikel andmetel 434 korteriomandi ostu-müügi tehingut. Maa-ameti tehinguid vaadates ilmneb, et see number sisaldab ka Pirita linnaosa ühe raskustes arendusprojekti 22 korteriomandi müüki, mida ei saa lugeda vabaturu tehinguks. Seega jääb eelmise kuu arvele 412 tehingut, mis on ligilähedane veebruari korteriturule (410 tehingut). Sellest väiksem maht oli ainult jaanuaris. Kevad- ja suvekuude keskmine ostu-müügi arv oli 472, järelikult on augusti Tallinna korteriturg olnud tehingute arvult passiivsem.

Korteriomandite 1 m² keskmine hind kasvas juuli kuu keskmise hinnaga võrreldes 6% (hinnastatistika päringus lõikeprotsenti arvestamata). Iseenesest üsna suur kasv, kuid sellele eelnes juulis ca 7% hinnalangust. Viimase kuue kuu keskmine hind on jäänud vahemikku 13 500 – 15 000 kr/m², seejuures augusti keskmine hind oli 14 500 kr/m².

Tartus tehti esialgsetel andmetel augustis 99 korteriomandi ostu-müügi tehingut, mis on eelmiste perioodidega võrreldes pigem hea tulemus. Seni suurima tehingute hulgaga oli juuni, mil käidi notaris 100 korteriomandiga.

Keskmine hind oli augustis 12 500 kr/m², mis on veidi vähem kui juulis. Laias laastus on viimase kuue kuu keskmine hind kõikunud vahemikus 11 500 – 12 500 kr/m².

Ka Pärnus tehti augustis pigem keskmisest rohkem tehinguid. Superkuud aprill ja mai (51 ja 57 tehingut) jäi küll ületamata, kuid 49 müüki on siiski hea tulemus. Korterite hinda see siiski ei mõjutanud, sest augusti keskmine hind 11 700 kr/m² on sarnane juuli kuu keskmisega ning ainult veidi kõrgem viimase kuue kuu keskmisest (11 400 kr/m²).