arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Usk tulevikku järjest paraneb

Eesti Konjunktuuriinstituut jälgib ja analüüsib regulaarselt Eesti kinnisvaraturul toimuvaid konjunktuurimuutusi. Tegemist on uuringuga, mille aluseks on kinnisvaraettevõtete poolt antud hinnangud oma ettevõtte kohta. Äsja ilmunud juuni kokkuvõte näitas, et kinnisvaraga seotud ettevõtete kindlustunne püsib kümnendat kuud järjest plusspoolel. Kindlustunde indikaator tõusis märtsi +26-lt juunis +37-ni. Võrreldes 2009. aasta juuniga (kindlustunde indikaator –20) on turuolukord oluliselt parem. 46% ettevõtteid teatas juunis teenuste müügi suurenemisest viimasel 3-l kuul (saldo +42). Iga neljas ettevõte võttis tööle uusi töötajaid. Järgnevatel kuudel nõudluse kasv kinnisvaraturul jätkub (nõudluse saldo juunis +24).

Kui vaadata teist olulist baromeetrit, milleks on tarbijate kindlustunde indikaator, siis näeme, et ka tarbijate kindlustunne juunis tõusis ja võrreldes maiga oli tõus 2 punkti. Kindlustunde indikaator on liikunud positiivses suunas alates 2009.a märtsist ja nüüd jõudnud viimase 2 aasta kõrgeimale tasemele ning ka ajaloolise keskmisest kõrgemale.

Seega võime tõdeda, et nii kinnisvara ettevõtete hulgas on kasvanud usk kinnisvaraturu tuleviku osas kui ka inimeste ootused Eesti majandusolukorra muutumisele on järjest paranenud. Meie usk on meie elu nurgakivi. On vana tõde, et me näeme maailma enda ümber sellisena, nagu me usume seda olevat. Teisisõnu, kui enamus ettevõtjaid ja tarbijaid usuvad, et elu meie ümber läheb paremaks, siis see nii ka läheb. Kinnisvaraturg, olulise osana majandusest, liigub samamoodi täpselt selles suunas, nagu enamus inimesi usub seda liikuvat. Jääme lootma, et Konjunktuuriinstituudi baromeetrid jätkavad tõusu ning ka tegelikkust kajastavad numbrid hakkavad veelgi enam vastama rahva ootustele. Kiri heebrealastele ütleb: Usk on loodetava tõelisus, nähtamatute asjade tõendus.