arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Tartu ja Pärnu korterite keskmine hind märtsis kasvas

Märtsi kuu korteriturg oli Tallinnas rohkemate tehingutega kui veebruar. Maa-ameti tehingustatistika järgi tehti lausa 30% rohkem ostu-müügi tehinguid. Samas on tehingute arv niivõrd väike, et iga kõikumine mõjutab muutuse suhtarvu üsna palju. Tänasel passiivsel kinnisvaraturul, kus korterite müügiperiood on City24 Spot andmetel keskmiselt 3 kuud, ei anna 1 kuu pikkune analüüsiperiood kõige adekvaatsemat pilti turu aktiivsusest.

Keskmise hinna suhtes on olukord parem, sest Tallinnas on selleks piisavalt tehinguid, et hinnatrende vaadata. Tallinna korteriomandite keskmine hind oli märtsis 13 500 kr/m², mis on veidi madalam kui veebruaris.

Korterituru mõjutajaks on ka pakkumiste arv, mis City24 Spot andmetel on pealinnas 3 kuud kasvanud. Samas on oluline, et kuigi kliendid lisavad rohkem objekte müüki, tehakse seda siiski järjest madalamate hindadega, sest keskmine pakkumishind on langenud aasta algusest alates.

Uusi kortereid müüdi märtsis Tallinnas ca 90, mis on korteritehingute mahust ca 17%. Seejuures olid edukamad projektid Aiandi (keskmine hind 16 000 kr/m²), Kotkapoja (keskmine hind 14 800 kr/m²) ja Kollane tänaval (keskmine hind 26 500 kr/m²).

Tartu linna korteritehingute arv oli mõnevõrra veebruari kuu tehingutega võrreldes suurem, kuid keskmine hind kasvas siiski oluliselt. Maa-ameti tehingustatistika järgi oli keskmine hind märtsis 12 200 kr/m², mis on umbes 8% kõrgem kui veebruaris. Sarnane keskmise hinna kasv oli ka veebruaris, mil jaanuari kuuga võrreldes kasvasid hinnad 7%.  I kvartali lõikes on Tartu korterite hinnad kasvanud, olles peaaegu samal tasemel kui 2009.a. II kvartalis, mil keskmine hind oli 11 400 kr/m2.

Veebruari ja märtsi kuu keskmise hinna kasvu taga on järelturukorterite tehinguhinnad. Peamiselt on müüdud kesklinna piirkonna ja Annelinna linnaosa kortereid, milledest paljude 1 m² hind on vahemikus 11 000 – 15 000 krooni. Uute korterite tehinguid tehti märtsis ainult 10-ne ringis.

Pärnu korteritehingute arv langes märtsis oluliselt. Kui veebruari kuus jäi isegi mulje, et korteriturg on aktiviseerunud, sest Domus Kinnisvara maakleritel oli seal käed tööd täis ning Maa-ameti andmetel tehti lausa 43 korteri ostu-müügi tehinguid, siis märtsi kuu kontole jäi 28 tehingut. Neist uusi kortereid oli ainult üksikud.

Väheste märtsi kuu tehingute keskmine hind oli 11 300 kr/m2, mis on ca 12% võrra kõrgem kui veebruaris. I kvartali tulemuseks on siiski viimaste aastate madalaim hind – 10 400 kr/m2.