arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kui keerulised on kinnisvaratehingud ?

Imelihtsad. Seda teab ju iga pädev maakler. Ja mittepädevate maaklerite arvates ilmselt veelgi lihtsamad. Aga teadupärast on maaklerite osakaal meie rahvastikust siiski kaduvväike ning seega ei määra keerukusastet mitte maaklerite arvamus vaid nn lihtsate linnakodanike seisukoht.

Kuna ma ise pole kinnisvaraküsimustes juba viimased 13 aastat lihtsate linnakodanike kilda kuulunud, siis juhiksin jutu veidi kõrvale ja tõmbaksin paralleeli auto ostmisega. Ja kuna kinnisvara soetamine hõlmab üldjuhul ka suhtlemist pankadega, siis pigem auto liisimisega.

Meie möödunud aasta parim maakler Martti Juse ületas end sedavõrd, et teenis välja firma auto, siis olen püüdnud seda talle ka korraldada. Olles autode valdkonnas loomulikult täielik võhik võtaksin selle kogemuse kokku alljärgnevaga:
1) Pakkumine on liiga suur selleks, et puhtalt meeldivuse järgi otsustada. Piiravate kriteeriumite seadmisel aga võib tulemuseks olla see, et pakkumine muutub liiga väikeseks ning ükski kriteeriumitele vastav masin tegelikult ei meeldigi. Oleksin olnud tänulik, kui mõni automüüja, kellele kirjutasin, oleks mind veidikenegi nõustanud. Maakler – kas ja kuidas aitad Sina oma kliendi sellest murest üle? Tee seda (kõige elementaarsemat) ja klient on sulle tänulik!
2) Automüüjatele hinnapäringute tegemisel ei ole MASUst hoolimata võimalik saada 100%-list tagasisidet. Praegu hindaks, et max 50%. Päris masendav müügitöö, kas pole ? Maakler – mitmele kirjale jätsid sina möödunud nädalal reageerimta?
3) Liisingpakkumine on nagu mingi saladus, mille jälile saamiseks tuleb ikka kõvasti pingutada. Keegi ei kipu ütlema, et “Sinu liisingmakse koos kindlustustega saab olema tõenäolislet …… suur”, mis võimaldaks hinnata, kas valitud masin on üldse eelarveliselt võimalik. Kohe on vaja alustada ametlikku taotlusvooru ilma hindamata, kas tõenäoline lõpptulemus on üldse vastuvõetav. Maakler – kas ja kuidas aitad sina oma kliendil saada üle eelarvestamise muredest (kommunaalkulud+laenumakse+kinstu+tehingkulud+ …)?

Tagasi kinnisvara juurde. Elukutseliste kinnisvaraspetsialistidena võib meile tunduda, et töö, mida teeme, on lihtne. Kõik on selge ning ettetulevad probleemid senise kogemuse ja teadmiste pealt kiiresti lahendatavad. Klientide jaoks, kellel aga ei pruugi olla kinnisvaratehingutega mingit varasemat kogemust, võib kõik olla täpselt vastupidine – hullumiseni ajavalt või mõttetuna tunduvalt keeruline. Oluline otsus, varasema kogemuse ja erialaste teadmiste puudumine, arusaamatu bürokraatia jne võib muuta kliendile otsustamise küllaltki piinarikkaks. Hea maakler muudab kinnisvaratehingu kogemuse meeldivaks kui peab silmas väga lihtsaid ja elementaarseid asju ning proovib muuta kogu protsessi kliendile võimalikult lihtsaks.