arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Suvekodu ostjate eelistused on muutumas

Reede hilisõhtul jõuad kohale. Laupäevase päeva niidad muru ja koristad. Kui väga väsinud pole, siis õhtul viitsid sauna teha. Pühapäeva hommikul hakkad pakkima, et jõuda õigel ajal praami peale ja normaalsel ajal koju. Tuleb tuttav ette? Jah, te olete veetnud nädalavahetuse Saaremaa suvekodus. Seljataha on jäänud tundide pikkune autosõit, ootamised sadamas, praamisõit ja idüllilised tegevused suvekodus. Põhja-Eesti poolt tulles on üks sõit minimaalselt 4 tundi ja teine samapalju ehk tubli tööpäeva kulutad kokku transpordi peale.

Oleme kolleegidega arutanud, et mis on olnud Saaremaa (ka teiste saarte) fenomen ning jõudnud järeldusele, et eelkõige mälestus vanast ajast on see, mis on tekitanud alates 90-ndatest päris korraliku buumi ka Saaremaa kinnisvaraturul. Muidugi on seal märkimisväärselt nõudlust tõstnud tublid Skandinaavia kodanikud, aga ka mandri-eestlaste roll on suur. Kuvand Saaremaast, kuhu nõuka-ajal pääsemine oli justkui minek välismaale, piiratud ja ihaldatud tsooni, on visa meie mäludest kaduma. Saaremaa on müünud enese eksklusiivsust, mida üle mere olek hõlpsalt ka võimaldab. Sinna minekut on reklaamitud kui võimalust „olla ära ja omaette teistsuguses maailmas“ ning see on töötanud hästi. Eestlastest suvekodu otsijate jaoks on see saar olnud üks suuremaid lemmikuid.

Viimasel poolaastal on aga meie Lääne-Eestis tegutsevad maaklerid täheldanud klientide kasvu, kes on müünud oma suvekodu Saaremaal ja otsivad nüüd asenduseks kohta põhiliselt Läänemaa ranniku äärsetes valdades. Kuna põhiline osa klientidest tuleb Tallinna piirkonnast, siis on nad otse öelnud, et on ikka suur vahe sees küll, kas sõita autoga kohale 1-1,5 tundi või oodata sadamates ja sõita pool päeva. Just transpordi arvelt tahetakse kokku hoida nii aega kui ka raha ehk inimesed on muutunud palju ratsionaalsemaks.

Kuigi vaadatakse nii maade kui majade suunas, siis põhiline nõudluse objekt on täna ca 500 000 kr maksev maamaja. Läänemaal on koos Haapsaluga pakkumises ca 200 maja, nii uuemaid kui vanemaid, kuid põhiliselt otsitakse ikka unikaalseid objekte, millel vanust pool sajandit ja enamgi veel. Maa ostmise ja sinna suvekodu ehitamise osas ollakse veel mõnevõrra ettevaatlikud, kuna ehitushind on paljudel juhtudel siiski oluliselt kõrgem kui valmismaja hind. Lisaks vanade majade hõngu ja omaaegset arhitektuuri ei ole võimalik kaasaja vahenditega enam kuidagi saavutada. Maaklerid on ka täheldanud, et vanu maju ja talukohti eelistatakse rohkem sellepärast, et kui vanasti maju ehitati, siis valiti väga hoolikalt asukohta ja seepärast on levinud tugev uskumus, et vanad talukohad on hea auraga.