arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Küttearved püstitavad rekordeid

Ei pea töötama Konjunktuuriinstituudis, et julgeks teha prognoose veebruari majandusuudiste kohta. Kuu esimeses pooles teatavad Eesti Energia, Eesti Gaas, Fortum jms ettevõtted, et nende müüginumbrid näitasid jaanuaris korralikku kasvu ja ületasid eelarvet. Jaanuar on olnud energiaettevõtete kuldaeg ja krõbeda külma jätkumine ainult pikendab seda ilusat aega. Kui nimetatud energiaettevõtted võivad rõõmustada, siis tavatarbijate jaoks on asi naljast kaugel. Perede toimetulek tänu suurele töötusele ja üleüldisele majanduse olukorrale on niigi keeruline ja ootamatu külmaperiood ei muuda midagi paremaks. „Oli seda pakast nüüd ka veel vaja“ ohatakse ilmselt väga paljudes peredes, kui mõne nädala pärast hoitakse käes jaanuari kommunaalteenuste arveid. On tõenäoline, et küttearved püstitavad sel talvel läbi aegade rekordid. Juba eelmisel aastal oli nii mõneski piirkonnas 3-toalise korteri kommunaalteenuste kulu 4000 kr suurusjärgus ja nende korterite kulude vähenemist ette näha ei ole. Nüüd selgub ka, millise soojapidavusega on viimastel aastatel uuselamurajoonidesse püstitatud tuhanded ühepereelamud. Karta on, et ka elektriradiaatorite läbimüük sellel talvel on rekordiline.

Kuid pole halba ilma heata, sel talvel on suurepärane võimalus tegeleda oma maja soojapidavuse küsimustega ja tellida energiaaudit või termoülevaatus. Termopildi tegemise kaudu saab majaomanik tuvastada soojalekkeid ja kontrollida hoonete seinte, akende ning kõikvõimalike liitekohtade soojapidavust. Kuna termoülevaatuse tegemiseks on vajalik 15 C sise- ja välistemperatuuri vahe, siis on praegune aeg igati sobilik selleks, et saada põhjalik ülevaade oma elamu ehituskvaliteedist. Kui soojalekke kohad ja külmasillad tuvastatud, siis saab hakata lahendusi välja mõtlema, et vähemalt järgmiseks talveks valmis olla. Ka korteriühistutel tasub tõsiselt tutvuda energiasäästu teemaga ja viia ennast kurssi sellega, milliseid võimalusi pakub energia säästmiseks KredEx.