arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Tallinna korteriturg on saavutamas stabiilsust

Esialgsetele Maa-ameti tehinguandmetele tuginedes saab öelda, et septembrikuus on Tallinna korteriturul saavutatud stabiilsus. Kui arvudele lisada igapäevaselt tegutsevatele elamispindade maaklerite kogemused ja muljed, siis võiks öelda, et alla põhja on hakatud redelit laskma. Nimelt tehti Tallinnas esialgsetel andmetel 462 korteriomandi ostu-müügi tehingut, keskmise hinnaga 12 251 kr/m². Tehingute arv on veidi suurem kui eelmistel kuudel, kuid keskmine hind on ca 8% väiksem kui augusti kuus.

Tehingute arvu kasv võib olla juhuslik, mis ei näita turu erilist aktiviseerumist. See-eest elamispindade maaklerid on täheldanud klientide suuremat huvi objektide vastu. Müüdavate objektide vaatamiste arv portaalides on suurenenud. Huvi on veidi suurenenud isegi hoonestamata maade vastu.

Tartu linna tehinguandmed ei paku juba pikemat aega midagi märkimisväärset, kuna suuri muutusi seal ei ole toimunud. Kuigi tehingute arv on iga kuu veidi kasvanud, siis keskmine hind on peaaegu sama nagu märtsi kuus, olles septembris 11 967 kr/m² ning märtsis 11 800 kr/m². Kõige madalamad olid tehingute hinnad juuli kuus (keskmine oli ca 10 800 kr/m²), kuid järgnevatel kuudel on muutus olnud ainult positiivne.

Pärnu linna korteriturg on see-eest suuremate kõikumistega. Oluline asjaolu on siinjuures tehingute vähesus, kus iga tehing mõjutab oluliselt keskmist hinda. Septembri kuu keskmine hind oli 10 600 kr/m², mis on 6% kõrgem kui augustis. See-eest augustis olid Pärnu korteritehingute hinnad kõige madalamad, jäädes veidi alla 10 000 krooni ruutmeetri kohta (juuli kuuga võrreldes ca 12% langust).

Mida toob lähitulevik? Ühelt poolt on väga selgeid ja positiivseid signaale kinnisvaraturu stabiliseerumisest (pankade laenupoliitika on muutunud, tarbijate kindlustunne on paranenud, kinnisvaraturul on nii välismaalasi kui investoreid jne). Teisalt on sisenõudlus väike, töötute arv kasvamas, palgad vähenemas, ettevõtted lähevad pankrotti jne. Tulevikku vaadates on kindlasti vaja eristada Tallinnas toimuv ülejäänud Eestist. Praegune olukord, kus Tallinna korterite keskmised müügihinnad on sisuliselt samal tasemel Tartu ja pärnu hindadega on nii majanduslikult kui ajalooliselt põhjendamatu.

Domus Kinnisvara on seisukohal, et lähiajal ei lähe siiski kinnisvaraturul midagi paremaks. Tehingute arv võib kasvada, sest ostjate silmis on hinnad soodsad. Müüjate seisukohast on hinnad liiga madalad, mistõttu neil pole motivatsiooni müüa ning objektid võetakse müügist maha. Seega jäävad müüki need objektid, millede omanikel on suurem või väiksem sundus vara realiseerida. Kuid ka siin on teatud hinnapiir, millest alla enam ei minda ning õnneks on paljudel juhtudel peale müügi teisigi variante raskemate aegade üleelamiseks. Kuna nõudluse kasvu ei ole näha, siis läheb veel aega, enne kui redeli esimesele pulgale jõuame.